Szarlotka z kruszonką

szarlotka

Szarlotka, idealny deser na każdą okazję. To jedno z najbardziej popularnych ciast w polskich domach. Ja najbardziej lubię wersję z kruszonką 🙂 Przepis na dużą formę  40cm x 23cm.

szarlotka

SKŁADNIKI

CIASTO I JABŁKA

  • 20 sztuk jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • ¾ margaryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki  śmietany 18ki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cynamonu

KRUSZONKA

  • 200 gram mąki
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru kryształu

WYKONANIE

CIASTO

  1. Mąkę posiekać nożem z margaryną
  2. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę roztrzepać
  3. Mieszankę z pkt 2 dodać do ciasta i wyrabiać ręcznie
  4. Wstawić na 30 min do lodówki
  5. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na brytfance

JABŁKA

  1. Obrać  i zetrzeć na grubych oczkach
  2. Wymieszać z cynamonem (ja dodaje mniej więcej 2 łyżeczki cynamonu, można oczywiście nie dodawać go wcale jeżeli ktoś go nie lubi )
  3. Jabłka podsmażyć ok. 5-7  min ciągle mieszając aby uniknąć przypalenia.
  4. Nałożyć na ciasto

KRUSZONKA

  1. Składniki wymieszać
  2. Rozsypać na ciasto

Ciasto piec ok 40-50 min w temperaturze 200 stopni.