Szarlotka, idealny deser na każdą okazję. To jedno z najbardziej popularnych ciast w polskich domach. Ja najbardziej lubię wersję z kruszonką 🙂 Przepis na dużą formę 40cm x 23cm.
SKŁADNIKI
CIASTO I JABŁKA
- 20 sztuk jabłek (najlepiej szara reneta)
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- ¾ margaryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki śmietany 18ki
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cynamonu
KRUSZONKA
- 200 gram mąki
- 100 gram masła
- 100 gram cukru kryształu
WYKONANIE
CIASTO
- Mąkę posiekać nożem z margaryną
- Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę roztrzepać
- Mieszankę z pkt 2 dodać do ciasta i wyrabiać ręcznie
- Wstawić na 30 min do lodówki
- Ciasto rozwałkować i rozłożyć na brytfance
JABŁKA
- Obrać i zetrzeć na grubych oczkach
- Wymieszać z cynamonem (ja dodaje mniej więcej 2 łyżeczki cynamonu, można oczywiście nie dodawać go wcale jeżeli ktoś go nie lubi )
- Jabłka podsmażyć ok. 5-7 min ciągle mieszając aby uniknąć przypalenia.
- Nałożyć na ciasto
KRUSZONKA
- Składniki wymieszać
- Rozsypać na ciasto
Ciasto piec ok 40-50 min w temperaturze 200 stopni.