Ambasador! Tort wart grzechu!

ambasador

Ambasador to tort,  z którego w dzieciństwie co roku zdmuchiwałam świeczki! Nie dawno przypomniałam sobie o tej niestety  przez jakiś czas zapomnianej w moim domu słodkości. Trzeba przyznać, że  Ambasador to naprawdę duża bomba kaloryczna… ale naprawdę warto czasem zgrzeszyć 🙂   Ciasto jest czasochłonne, wykonanie zajmuję ok 1,5-2h . WAŻNE: Ambasador najlepiej smakuje dopiero następnego dnia. Przechowujemy go wyłącznie w lodówce.

ambasador

Uwielbiam to ciasto więc przepis jest na dużą brytfanę  40cm x 23cm. 🙂 Można zrobić też z połowy składników  na mniejszą formę 🙂

SKŁADNIKI

MASA  (składniki na jedną masę, ciasto składa się z dwóch mas: białej i ciemnej dlatego poniższe składniki należy kupić podwójnie)

  • 42 dkg cukru ( 2 szklanki)
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 7 dkg mąki ziemniaczanej (6 łyżek)
  • 2 kostki masła (najlepiej kupić bardzo twarde masło)
  • 4 żółtka

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • Kwasek cytrynowy sypki– wg uznania (ja daję 3 łyżeczki)
  • Kakao – wg uznania (aż masa nabierze brązowego koloru)
  • 1 gorzka czekolada
  • Puszka ananasa
  • 2 galaretki (ja najczęściej używam agrestową)
  • 1 GOTOWY CIENKI BISZKOPT JASNY (ja robię z połowy tego przepisu: biszkopt)

WYKONANIE

MASA CIEMNA

  1. Mleko zagotować,
  2. Do gotującego się mleka wsypać cukier i rozpuścić
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić jak budyń w zimnym mleku powoli wlewać do zagotowanego mleka z cukrem (zimne mleko odlać od podanej w przepisie ilości)
  4. Odstawić DO CAŁKOWITEGO ostudzenia (to bardzo ważne)
  5. W osobnym naczyniu utrzeć dwie kostki masła
  6. Do masła dodawać po kolei: żółtka (po 1 ), budyń(zimną masę z mleka cukru i mąki ziem) po łyżce
  7. Dodać kakao i pokrojoną czekoladę

MASA JASNA

  1. Mleko zagotować,
  2. Do gotującego się mleka wsypać cukier i rozpuścić
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić jak budyń w zimnym mleku powoli wlewać do zagotowanego mleka z cukrem (zimne mleko odlać od podanej w przepisie ilości)
  4. Odstawić DO CAŁKOWITEGO ostudzenia (to bardzo ważne)
  5. W osobnym naczyniu utrzeć dwie kostki masła
  6. Do masła dodawać po kolei: żółtka (po 1 ), budyń (zimną masę z mleka cukru i mąki ziem) po łyżce
  7. Dodać kwasek cytrynowy i malutkie kawałki ananasa

UŁOŻENIE: Na wpodzie układamy Biszkopt następnie  ciemną masa   i jasną masa. Na jasnej masie układamy  ananasy. Całość zalewamy galaretką.  Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.