Czekoladowo-mleczny deser z orzechami laskowymi

monte

Bardzo smaczne ciasto składające się z dwóch kremów czekoladowego i mlecznego oraz spodu z biszkopta. Przepis na foremę 36 x24 cm,

kremczekiwaniliowy

SKŁADNIKI

Krem mleczny:

  • 500 ml mleka
  • 100  g cukru kryształu
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1  gorzka czekolada
  • szczypta soli

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4,5 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo: orzechy laskowe do dekoracji 🙂

WYKONANIE

Biszkopt

  1. Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli
  2. Dodajemy cukier, olej i żółtka.
  3. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 min.

Krem mleczny:

  1. Do garnka wlewamy 300 ml mleka następnie  wsypujemy do niego cukier i mieszamy do zagotowania.
  2. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę i  mieszamy tak aby nie zostały grudki. (można użyć miksera).
  3. Do gotującego się mleka ciągle mieszając wlewamy mąkę rozrobioną z zimnym mlekiem (pkt 2) Masa powinna się zagęścić
  4. Dodajemy połamaną w małe kostki czekoladę i trochę soli ciągle uważamy, żeby nie przypalić
  5. Kiedy czekolada całkiem się rozpuści zdejmujemy całość z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
  6. Miksujemy masło i dodajemy  po jednej łyżce schłodzonego kremu. Robimy to powoli! Mieszamy do całkowitego połączenia i dodajemy kolejną łyżkę kremu

Krem czekoladowy

  1. Do garnka wlewamy śmietanę
  2. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i szczyptę stoli
  3. Podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. (nie gotujemy)
  4. Odkładamy naszą miksturę do całkowitego schłodzenia
  5. Schłodzoną miksturę ubijamy na sztywno (zajmie to troszkę czasu ale w efekcie otrzymamy krem)

UKŁAD: Biszkopt- Krem mleczny – Krem czekoladowy – posiekane orzechy laskowe