Pijane ciasto

pijaneciasto

„Pijak” to chyba jedno z popularniejszych ciast, pewnie dlatego, że jest bardzo dobre i proste w wykonaniu. Ciasto często robi moja siostra. Przepis na dużą formę 40 x 23 cm

pijaneciasto

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki suchego maku

MASA BUDYNIOWA

  • ½ litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
  • 1 kostka margaryny

RESZTA SKŁADNIKÓW

  • Herbatniki szkolne
  • Spirytus/wódka
  • Polewa jaka chcemy (niżej przepis na polewę którą ja robię ale można też  kupić gotową)
  • Wiórki kokosowe

WYKONANIE

CIASTO

  1. Białka ubić z cukrem
  2. Dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem
  3. Piec w temp. 160 st przez ok 30-40 min

MASA BUDYNIOWA

  1. Na mleku ugotować budyń
  2. Margarynę utrzeć i dodawać ostudzony budyń

POLEWA

  1. W rondelku rozpuścić ½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru, 1,5 łyżki wody, 1,5 łyżki kakao dokładnie wymieszać
  2. Zagotować całość

 

UŁOŹENIE: Biszkopt – masa budyniowa- herbatniki moczone w spritusie i polewa.

Polewę posypać kokosem.