Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

zapiekanka_4

Dobra propozycja na obiad lub  kolację. Przepis na dwie duże porcje. Czas wykonania ok 30-40 min. Wielkość naczynia: 10cmx20cm

zapiekanka_4

zapiekanka_2

zapiekanka_3

 

SKŁADNIKI

  • 200 gram makaronu penne
  • 150 gram kiełbasy (ja używałam lisieckiej)
  • 150 gram pieczarek
  • 80 gram przecieru pomidorowego
  • 2 małe  cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml wody
  • 150 gram startego sera żółtego (najlepiej mozzarella)
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki oregano
  • natka pietruszki

WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu
  2. Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzane na patelni masło, gdy lekko się zarumieni dorzucamy do całości starty czosnek. Smażymy jeszcze chwilę uważając aby nie przypalić
  3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dorzucamy do ugotowanego wcześniej makaronu – mieszamy całość w misce łyżką
  4. Na patelni ponownie topimy masło, tym razem kładziemy na nim pokrojone w plasterki pieczarki.
  5. Kiedy woda z pieczarek odparuję dorzucamy na patelnie pokrojoną w kostkę kiełbasę, smażymy do momentu aż kiełbaska się lekko zarumieni.
  6. Gotowe pieczarki z kiełbaską dorzucamy do miseczki z makaronem, cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. w małej miseczce mieszamy: przecier pomidorowy, wodę, oregano, szczyptę soli i pieprzu. Otrzymujemy sos którym zalewamy naszą zapiekankę znajdującą się już w naczyniu żaroodpornym.
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 min w temperaturze 180 stopni
  9. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i na wierzchu układamy starty ser po czym wstawiamy zapiekankę ponownie do piekarnika tym razem na 10 min
  10. Dekorujemy zapiekankę zieloną pietruszką.

SMACZNEGO!