Cytryna i kokos to naprawdę pyszne połączenie! Sprawdźcie sami! Przygotowanie tych babeczek zajmie ci około godziny razem z pieczeniem 🙂 Polecam!
SKŁADNIKI
BABECZKI/MUFFINKI
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płasaka)
- 70 g cukru
- 125 g masła
- 2 jaja
- 60 g wiórków kokosowych
- 1/2 cytryny ( a właściwie tylko starta skórka)
KREM
- 3-4 łyżki cukru pudru – wg. uznania
- 1/2 cytryny (sok + starta skórka)
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego w proszku
- 250 g serku mascarpone
dodatkowo, kolorowe posypki do dekoracji 🙂
WYKONANIE
BABECZKI/MUFFINKI
- W misce ucieramy masło z cukrem
- Do mikstury dorzucamy jajka
- Następnie dosypujemy powoli mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny.
- Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek (babeczek, lub muffinek)
- Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Duże muffinki na ok 30 min. Jeżeli jednak zdecydowaliśmy się na mniejsze babeczki to ok 20-25 minut. Ja piekę na raz różne rozmiary 🙂 mniejsze babeczki zazwyczaj wyjmuje po 23 minutach a duże po 30 minutach 🙂
Przepis na ok. 10 dużych muffinek
KREM
- W misce mieszamy wszystkie składniki
- Krem odstawiamy na 10-15 minut do lodówki
UWAGA: Nie dekoruj babeczek od razu po wyjęciu z piekarnika. Babeczki muszą się schłodzić innaczej krem się stopi.