Cytrynowo-kokosowe babeczki

babeczki4_ok

Cytryna i kokos to naprawdę pyszne połączenie! Sprawdźcie sami! Przygotowanie tych babeczek zajmie ci około godziny razem z pieczeniem 🙂 Polecam!

babeczki4_ok babeczk6_ok babeczk5_ok

SKŁADNIKI

BABECZKI/MUFFINKI

  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płasaka)
  • 70 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jaja
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1/2 cytryny ( a właściwie tylko starta skórka)

KREM

  • 3-4 łyżki cukru pudru – wg. uznania
  • 1/2 cytryny (sok + starta skórka)
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego w proszku
  • 250 g serku mascarpone

dodatkowo, kolorowe posypki do dekoracji 🙂

WYKONANIE

BABECZKI/MUFFINKI

  1. W misce ucieramy masło z cukrem
  2. Do mikstury dorzucamy jajka
  3. Następnie dosypujemy powoli mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny.
  4. Ciasto wykładamy do  3/4 wysokości foremek (babeczek, lub muffinek)
  5. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Duże muffinki na ok 30 min. Jeżeli jednak zdecydowaliśmy się na mniejsze babeczki to ok 20-25 minut.  Ja piekę na raz różne rozmiary 🙂 mniejsze babeczki zazwyczaj wyjmuje po 23 minutach a duże po 30 minutach 🙂

Przepis na ok. 10 dużych muffinek

KREM

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki
  2. Krem odstawiamy na 10-15 minut do lodówki

UWAGA:  Nie dekoruj babeczek od razu po wyjęciu z piekarnika. Babeczki muszą się schłodzić innaczej krem się stopi.