Dyniowo-czekoladowe muffiny

dynia

Dynia – zawsze myślałam, że to warzywo a podobno jest owocem 🙂 W sklepach można ją dostać od sierpnia do końca grudnia! Najczęściej w kuchni podawana jest w formie „kremu z dyni” ale doskonale nadaje się również do wypieków. Ja dzisiaj polecam dyniowo-czekoladowe muffiny. Ciekawy i smaczny przepis.   Przepis na około 15 dużych muffinek.

dynia2

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 110g roztopionego masła
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 100 g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
WYKONANIE 
1. Czekoladę kroimy na grube kawałki
2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól, proszek i czekoladę)
3. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (puree, jajka i masło)
4. Mokre  składniki wlewamy do suchych i mieszamy (delikatnie i nie za długo)
5. Ciasto wlewamy do foremek do ok 3/4 wysokości
6. Muffiniki pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.