Ale ciacho! Ciastka owsiane z kokosem i czekoladą!

ciasteczka_kokos_czekolada1

Ciastka owsiane z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą! Przepis na dwie duże blachy ciasteczek 🙂 ciasteczka_kokos_czekolada1ciasteczka_kokos_czekolada2ciasteczka_kokos_czekolada3

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 40 gram wiórków kokosowych
  • 100 gram białej czekolady
  • 120 gram miękkiego masła
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon
  2. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami, kiedy składniki się połączą wbijamy jajko i dorzucamy ekstrakt z wanilii. Miksujemy całość aż składniki się wymieszają
  3. Do mieszanki z pkt. 2 wsypujemy mieszankę z pkt 1 :). Zmniejszamy obroty miksera i miksujemy całość
  4. Dosypujemy powoli płatki owsiane, kiedy połączą się z resztą dorzucamy wiórki kokosowe i pokrojoną w kosteczkę białą czekoladę
  5. Mamy już gotowe ciasto. Ciasto jest lepkie więc najlepiej przed formowaniem ciastek zwilżyć dłonie w zimnej wodzie. Formujemy teraz małe kuleczki które następnie kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem a następnie rozpłaszczamy je ręką tak aby przypominały ciasteczka. Oczywiście może nas też  ponieść wyobraźnia i możemy z ciasteczek uformować jakiś oryginalny kształt:) Ja tym razem postawiłam na tradycyjny  kształt 🙂
  6.  Ciastka pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni.

UWAGA ciasteczka troszkę urosną wiec należy zachować odstępy na blaszce pomiędzy poszczególnymi ciastkami  w innym wypadku mogłyby się połączyć