Czekoladowy suflet!

suflet_czek

Przepyszna, puszysta bomba kaloryczna! Suflet czekoladowy. Dla wszystkich miłośników czekolady <MNIAM> Legendy mówią, że bardzo łatwo go zepsuć…  cóż… to już moje drugie podejście do misji SUFLET.  Na szczęście tym razem się udało – czego nie mogę powiedzieć o podejściu nr 1 jakieś dwa  lata temu.  Być może teraz znalazłam lepszy przepis.  Warto wypróbować! 🙂

suflet_czek3suflet_czek

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki mąki,
  • 4 jajka,
  • 60 g ciemnej posiekanej czekolady,
  • 250 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 2,5 łyżki drobnego cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • szczypta soli,
  • cukier puder (posypka),

WYKONANIE:

  1. Gotujemy mleko, a następnie zalewamy nim posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia
  2. W drugim rondelku topimy masło, kiedy masło jest już roztopione dosypujemy do niego mąkę a następnie całość gotujemy około minuty na małym ogniu.
  3. Do rondelka  z masłem i mąką wlewamy mleko z czekoladą ciągle mieszając
  4. Całość zamienia się w budyń. Kiedy jest już wystarczająco gęsty i zaczynają pojawiać się bąbelki zestawiamy całość z ognia do CAŁKOWITEGO SCHŁODZENIA.
  5.  Żółtka oddzielamy od białek i dorzucamy do schłodzonej czekoladowej masy – całość dobrze mieszamy najlepiej mikserem
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę – długo, piana naprawdę ma być sztywna.
  7. Ubite białka dodajemy powoli do czekoladowej masy i mieszamy całość.
  8. Czas przygotować foremki. Mi ciasta wystarcza na 4 duże. Foremki smarujemy masłem najlepiej za pomocą pędzelka od dołu w górę tak aby na ściankach foremek pojawiły się rowki.
  9. Posmarowane masłem foremki odstawiamy na 15-20 minut do lodówki następnie wyjmujemy i jeszcze raz smarujemy masłem i opruszamy je wiórkami startej czekolady albo cukrem pudrem.
  10. Umieszczamy ciasto w foremkach (7/8 wysokości) i posypujemy na wierzchu lekko cukrem pudrem.
  11. Pieczemy przez ok.18 minut w temperaturze 180 stopni.

UWAGA: SUFLETY PODAJEMY OD RAZU PO UPIECZENIU! MNIAMMM

  • marzena

    Cudowny, ale bym zjadła taki deser 🙂