Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

zapiekankazmieskiem1

Uwielbiam zapiekanki! W każdej postaci!Tym razem wersja z makaronem i z mięsem mielonym w sosie bolońskim. Pyszna propozycja na obiad lub kolacje! 🙂 zapiekankazmieskiem1

SKŁADNIKI

  • 500 g. mięsa mielonego
  • średniej wielkości cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 szklanka  surowego makaronu penne
  • 150 gram startego sera żółtego (najlepiej mozzarella)
  • sos boloński
  • natka pietruszki do dekoracji

WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
  2. Na patelni rumienimy posiekaną na drobno cebulę, następnie dorzucamy mięso mielone
  3. Doprawiamy mięso solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego (ja dodatkowo przyprawiam jeszcze „kucharkiem” lub „vegetą”)
  4. Smażymy do momentu aż mięso lekko się przyrumieni (czyli ok. 15 minut)
  5.  Do mięsa dorzucamy sos boloński ( może być gotowy ze słoiczka, albo przygotowany wcześniej samodzielnie – ja używam gotowego sosu Pudliszki)
  6. Po około 5 minutach dorzucamy do mięsa wcześniej ugotowany makaron. Ściągamy patelnię z ognia i mieszamy
  7. Mieszankę makaronu z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym masłem
  8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 10 minut po czym wyjmujemy posypujemy startym serem i wstawiamy ponownie na ok. 8-10 minut (do momentu roztopienia się sera)
  9. Gotową zapiekankę możemy udekorować pietruszką
  • Ja też bardzo lubię takie zapiekanki. Masz rację na obiad są idealne 🙂