Razowe ciasteczka z nutellą :)

ciastka_nutella_2

Dzisiaj znowu na słodko, razowe ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi – i jest PYSZNIE! Przepis na dużą blachę ciasteczek. Ciasteczka są bardzo szybkie w wykonaniu, pieką się tylko 15 minut, a  przygotowanie nie zajmie ci nawet 10 minut 🙂

ciastka_nutella_1ciastka_nutella_2ciastka_nutella_3

SKŁADNIKI 

  • 115 g nutelli,
  • 115 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2  szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych,

WYKONANIE

  1. W misie  ucieramy ze sobą masło i nutellę na lekką, puszystą masę następnie Stopniowo dodajemy cukier, dalej ucierając. Wbijamy jajko ( w całości) i dodajemy ekstrakt z wanilii całość dalej ucieramy
  2. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i wsypujemy je do mieszanki z pkt 1.
  3. Na koniec dodajemy do całości posiekane orzechy
  4. Formujemy ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (Najlepiej formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego a potem spłaszczać je na blaszce dłonią albo łyżką)
  5. Pieczemy ciastka przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego 🙂

 

 

  • Lubię takie pyszne, zarazem szybkie i proste w przygotowaniu domowe słodycze 🙂 Chętnie sobie kiedyś takie zrobię

    • Polecam! Przepis naprawdę super 🙂 Szczerze nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Najlepsze są następnego dnia (pod warunkiem, że zostaną 🙂 )

  • Bardzo fajny przepis, prosty i smaczny, ale moim zdaniem jak mamy nutelle to cukier już chyba zbędny ?:)

    • W tej wersji mi bardzo smakowało ale bez cukru też pewnie będą dobre:) (na pewno mniej kaloryczne) 😛