Tarta limonkowa

IMG_1376

Niespodzianka! Dzisiaj na moim blogu gościnnie pastrymaster.pl z przepisem na tartę limonkową! Tarta prezentuje się wspaniale 🙂 Przepis znajdziecie pod zdjęciami. Zapraszam także na bloga pastrymaster.pl po inne pyszne inspiracje 🙂 IMG_1376Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with f2 preset

Składniki na kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 75g cukru pudru
  • 150g masła
  • 1 duże żółtko
  • szczypta soli
Przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko i ugnieć ciasto. Zawiń w sreberko i włóż do lodówki na ok. 45 minut.
Po upływie 45 min wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy formę ciastem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i przysypujemy fasolą/grochem aby ciasto było płaskie, nie urosło.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15min. Aż ciasto się zarumieni.
Składniki na warstwę limonkową:
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka skórki z limonki
  • 400ml skondensowanego mleka
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/4 szklanki pełnotłustej śmietany
  • opcjonalnie – odrobina zielonego barwnika, aby uzyskać intensywniejszy kolor
Zmniejsz temperaturę do 170 stopni. W misie miksera zmiksuj skórkę z limonki razem z żółtkami. Zmiksuj skondensowane mleko, świeżo wyciśnięty sok i śmietanę. Odłóż na bok, na ok. 20 minut.
Wylej mieszankę na wystygnięte kruche ciasto, i piecz ok. 15 minut (Ciasto powinno trząść się jak galaretka). Wystudź ciasto, następnie schłodź w lodówce przez min. 4h.
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mascarpone
 
Ubij kremówkę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Udekoruj tartę.
Smacznego!
  • Piękny kolor, na pewno iście limonkowy smak, jeśli smakuje równie cudnie jak się rezentuje to jestem zakochana 🙂

  • Uwielbiam tarty! Limonki zresztą też 🙂 Już wiem, co upiekę na ten weekend :):)
    Kinga

  • Ale ma piękny kolor! Bardzo kusi, musiała być pyszna 🙂