Gotowane banany z miętą i pomarańczą

banany_w_mleku_kokosowym2

Szczerze, podeszłam do tego przepisu bardzo sceptycznie a tu wielka niespodzianka! Ten pochodzący z tajskiej kuchni deserek jest naprawdę pyszny 🙂 Czas wykonania 10 minut.  Przepis dla dwóch osób. banany_w_mleku_kokosowym2banany_w_mleku_kokosowym3

SKŁADNIKI

  • 2 banany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka listków mięty
  • karmelowa posypka

WYKONANIE

  1. Banany kroimy w plasterki i umieszczamy w rondelku razem z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem.  Całość mieszamy aż do zagotowania.
  2. Banany gotujemy około minuty. Rondelek ściągamy z ognia i wyciskamy do niego pomarańczę
  3. Układamy całość na talerzu i posypujemy drobno pokrojoną miętą i karmelową posypką
  4. A teraz najważniejszy punkt – Zachwycamy się smakiem deserku 🙂

SMACZNEGO!:)

  • Brzmi pysznie, ale musi być chyba bardzo słodkie. Nigdy nie pomyślałam o gotowaniu bananów. Przepis wypróbuję na pewno, bo obecnie lubię wszystko, co robi się szybko i jest smaczne. Tylko chyba zrezygnuję z cukru pudru. Dzięki za pomysł:-)

    • ten deserek nie jest aż taki słodki 🙂 To wszystko dzięki pomarańczą 🙂

  • Mmmm ależ pyszności tu u Ciebie! 🙂