Razowe naleśniki

nalesniki razowe

Naleśniki – kto ich nie lubi? Od zawsze naleśniki najbardziej smakują mi bez dodatków.  Dżemy i inne słodkie dodatki często dodawane do naleśników są dla mnie zbędne. Moja miłość do naleśników wiąże się jednak z ryzykiem… ryzykiem nie dopięcia się w ulubionych spodniach! 🙂 Mogłabym je jeść bez końca a jak wiadomo podstawowy przepis na naleśniki do najzdrowszych nie należy.  Aby  nie pogłębiać swojego konfliktu z ulubionymi jeansami ostatnio w swojej kuchni serwuję zdrowszą, razową wersję naleśników!  Przepis polecam wszystkim naleśnikomaniakom i nie tylko!nalesniki razowe Przepis dla dwóch osób. Wychodzi ok 6 średniej wielkości naleśników.

  • pół szklanki mąki razowej
  • 1 jajko (małe; jeśli mamy duże, radzę dać po 3/4 szklanki mąki i mleka)
  • pół szklanki mleka (ja użyła 0,5 %)
  • 2 łyżki brązowego cukru

Wszystko wymieszać, w międzyczasie nagrzewać patelnię. Smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej.nalesniki razowe3

  • Pomysł na naleśniki bardzo ciekawy 🙂 Ja jednak pozostaję wierna tradycyjnemu przepisowi, co jak co, ale naleśniki muszą być takie zwykłe, tradycyjne, jakie wcinałam za dziecka :)))

    • No tak najlepsze tradycyjne ale te naprawdę smakują bardzo podobnie 🙂

  • Super przepis! Może też powinnam się na takie przerzucić 😀 Co ciekawe mam tak jak Ty, również nie potrzebuję dodatków do naleśników, stanowią one dla mnie wspaniałą potrawę same w sobie 🙂

    • Dobrze wiedzieć juz myślałam że jestem jedyna. Znajomi tego nie rozumieją;) to samo mam np. z goframi