Sos pieczarkowy ze śmietaną

sospieczarka

Sos pieczarkowy to idealny dodatek do różnych potraw. Można go podawać z mięsami, kaszami, placuszkami warzywnymi. Smakuje wyśmienicie! Ja najczęściej podaję go z placuszkami z cukinii lub ziemniaczanymi. Przepis na 4 osoby.

SKŁADNIKI

  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 1 kostka drobiowa (można pominąć)
  • 1 łyżka margaryny
  • pieprz, sól ,
  • koperek (najlepiej świeży)
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  •  pół szklanki zimnej wody

WYKONANIE

Pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałki. W rondelku topimy masło na które wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zarumieni się dorzucamy pieczarki. Pieczarki lekko solimy i mieszamy z cebulą. Dolewamy wody i dusimy ok 15-20 minutek. Do sosu dorzucamy kostkę rosołową i gotujemy jeszcze ok 5 min.
Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i energicznie mieszamy aby nie robiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i koperkiem! Całość doprowadzić do wrzenia.