Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

makaron szpinak

Kolejny pomysł na szybki obiad. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Czasem dodaję też smażonego lub gotowanego na parze kurczaka! Zawsze robię go więcej i zabieram następnego dnia do pracy 😉  Smacznego!makaron szpinak2makaron szpinakPrzepis na dwie porcje

SKŁADNIKI

  • 125 g serka maskarpone (można zastąpić białym serkiem kanapkowym)
  • 200 g szpinaku (koniecznie liście, ja używam mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,2 szklanki surowego makaronu  ( u mnie kokardki)
  • 5 suszonych pomidorków w oleju

 WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na masełku, gdy troszkę się zarumieni dodajemy starty czosnek, i smażymy jeszcze ok. minuty.
  3. Dodajemy pokrojone pomidorki. Całość ściągamy z ognia
  4. Na drugiej patelni dusimy szpinak. Gdy woda wyparuje ponownie dolewamy troszkę wody i dalej dusimy. Po ok. 10-15 minutach szpinak będzie gotowy
  5. Do szpinaku dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i  pomidorkami. Mieszamy całość i smażymy jeszcze chwilkę
  6. Do szpinaku dodajemy  serek maskarpone i mieszamy aż do rozpuszczeni
  7. Doprawiamy szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Smażymy jeszcze przez ok 2 -3 minuty
  8. Szpinak układamy na makaronie. Smacznego 🙂
  • Bardzo apetyczny pomysł na obiad 🙂 Szpinak z makaronem i do tego jeszcze pomidory <3

    • Robię bardzo często gdy mam mało czasu i nie mam pomysłu na obiad 😉