Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek

kaszajaglana_jablko3

Jako, że robi się coraz cieplej przeglądałam internet w poszukiwaniu nieco lżejszych niż zazwyczaj ciast. Udało się. Znalazłam bardzo ciekawy przepis na ciasto z kaszy jaglanej i jabłek. Ciasto, chociaż nie wiem czy do końca powinniśmy nazywać ten deserek ciastem smakuje super! Główną zaletą ciasta jest fakt, że jest bardzo lekkie. Przygotowanie to zaledwie kilka minut. Najdłużej, bo aż ok 90 min. trwa pieczenie. Warto czekać 🙂 Poniżej przepis. kaszajaglana_jablko

  • SKŁADNIKI
  • 300 g surowej kaszy jaglanej
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek  (ja nie przepadam za rodzynkami więc ich nie dodałam:) )
  • ewentualnie pół szklanki miodu lub innego słodzidła (ja dodałam pół szklanki brązowego cukru

kaszajaglana_jablko3

WYKONANIE

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Wymieszać wszystkie suche składniki.
  3. Do suchych składników dodać jabłka i całość wymieszać
  4. Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia.  * sok z owoców wżera się w metalowe formy, więc trzeba je koniecznie wyłożyć papierem. Jeśli macie formę silikonową, teflonową lub ceramiczną, to nie trzeba.
  5. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 90 minut do zezłocenia wierzchu.

Nie należy go wyciągać z formy, zanim całkowicie nie wystygnie.

kaszajaglana_jablko2

Przepis znalazłam tutaj

  • Doskonały przepis. Wygląda niezwykle apetycznie. Chętnie wypróbuję jako ogromna wielbicielka kaszy jaglanej 🙂

  • Ostatnio robiłam pasztet z kaszy jaglanej ale ciasta jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo interesująco! Jestem ciekawa jak smakuje 🙂

    • Ja właśnie kasze jaglaną znam głównie ze słodkich przepisów – o pasztecie słyszałam dużo dobrego więc na pewno też kiedyś zrobię 😉

  • Wow! Ciasto prezentuje się świetnie 🙂 Ciekawa jestem jego smaku.

  • Jak tak popatrzyłam na Twoje foty, to stwierdziłam, ze wart. Przepis już zapisałam do wykorzystania:)