Murzynek

murzynek1

Tego ciasta nie trzeba przedstawiać, chyba każdy je  zna. 🙂 Przepisów na murzynka widziałam już przynajmniej kilkanaście. Poniżej mój ulubiony przepis. Blacha: 28 x23,5 cmmurzynek1murzynek2

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki wódki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE

  1. Margarynę topić z cukrem, ciągle mieszając na średnim ogniu. Gdy składniki się połączą dodać kakao, wodę i wódkę i pomieszać.

2.  Miksturę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Po ostygnięciu dodać żółtka i wymieszać.

4. Odlać 1/2 szklanki mikstury  (przyda się na polewę ). Do pozostałej części mieszanki dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, ubite na sztywną pianę białka .

5. Przelać ciasto do formy i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni

6. Po upieczeniu polać ciasto odłożoną wcześniej na bok polewą i posypać kolorową posypką, orzechami lub kokosem.

 

  • Nie ma lepszego ciasta! Na sam widok leci ślinka! 🙂

  • Już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam murzynka… Ale narobiłaś smaka! 🙂

    • Ja co jakiś czas sobie o nim przypominam. 🙂 Pewnie dlatego, że robi się go naprawdę szybko

  • Wygląda bardzo, bardzo kusząco 🙂

  • Wspaniały! Jak ja dawno nie piekłam murzynka! Chyba mnie natchnęłaś! 🙂