Brownie z kaszy jaglanej

brownikaszajagl5

Brownie z kaszy jaglanej odkryłam nie dawno na blogu ilovebake.pl – i zakochałam się w tym przepisie! Idealne rozwiązanie dla osób, które chcą o siebie zadbać a równocześnie kochają czekoladę i nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy! Ciasto jest naprawdę zaskakująco pyszne! Przepis na foremkę 18×20 cm 🙂

brownikaszajagl5

SKŁADNIKI

  • ok. 450 g ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki surowej kaszy )
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego (ostudzonego)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

brownikaszajagl2

WYKONANIE

  1. Gotujemy kaszę jaglaną wg. przepisu na opakowaniu (ja polecam gotować ją nieco dłużej, aż będzie naprawdę miękka) WAŻNE! przed ugotowaniem płuczemy kaszę w zimnej wodzie
  2. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą blenderem ok 3-4 minut (na jednolitą masę)
  3. Ciasto umieszczamy w formie i pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez 45 minutbrownikaszajagl