Razowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem

tartaszpinak

Tarta ze szpinakiem! Bardzo dobry pomysł na kolacje, idealnie też nadaje się do odgrzania następnego dnia. Najważniejszy w tym przepisie jest szpinak – dobrze aby był świeży a nie mrożony 😉tartaszpinak

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła (zimnego w kawałku)
  • żółtko
  • łyżki oliwy z oliwek
  • łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 ml zimnej wody
  • Pół łyżeczki soli

NADZIENIE

  • Ok 200 g młodych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • Łyżka masła
  • 2 jajka + białko które zostało z wyrobionego ciasta
  • Ser brie
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • Jedna pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie, nie koniecznie)

tartaszpinak3

WYKONANIE

CIASTO: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30min do zamrażalnika. Po wyjęciu z zamrażalnika wałkujemy ciasto (podsypać stolnicę mąką) na placek troszkę większy niż forma na tarte. Umieszczamy w formie, nakłuwamy widelcem spód i wkładamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni.

NADZIENIE

1/SZPINAK : Na maśle podsmażamy  cebulę i starty czosnek.  Na cebulkę wrzucamy szpinak i dusimy ok 7 min doprawiając pieprzem i solą do smaku. Gotowe.

2/MASA JAJECZNA: Jajka i białko które zostało z ciasta ubijamy ze śmietaną, jogurtem, solą i pieprzem.

3/KURCZAK: Kurczak nie jest obowiązkowy, ja jednak dodatkowo dorzucam do szpinaku usmażonego na masełku doprawionego wcześniej przyprawami kurczaka. Używam curry i przyprawy złocistej do kurczaka.

Na upieczony spód od tarty  układam serek brie, następnie szpinak z kurczakiem i  zalewamy masą jajeczną.  Z nadzieniem ponownie wkładamy tarte do piekarnika na ok 15 -20 min (dalej temperatura 180 stopni)

tartaszpinak2

Ten pyszny przepis znalazłam na blogu: planeta-smaku.pl dziękuje! Dodałam od siebie kurczaka ponieważ uwielbiam połączenie szpinaku z kurczakiem