Tradycyjna pomidorowa z ryżem

zupa_pom2

Do opisu tej zupy wystarczy jedna słowo – KLASYK! 🙂 Pyszna i szybka zupka! Podawana z ryżem lub z makaronem – ja zdecydowanie oddaj swój głos na ryż 🙂 zupa_pom

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • ćwiartka kurczaka
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
  • puszka/kartonik krojonych pomidorów
  • 200 – 250 ml śmietany 18% lub jogurtu.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • zielona pietruszka (najlepiej świeża)
  • 100 gram ryżu

zupa_pom2

WYKONANIE

  1. Mięso płuczemy a następnie zalewamy w garnku wodą
  2. Dodajemy pokrojoną na kawałki włoszczyznę.  Dodajemy trochę soli. Czekamy aż całość się zagotuje
  3. Do zagotowanej wody wrzucamy ryż. Całość gotujemy ok 20 min.
  4. Pomidory z puszki blendujemy. Zmiksowane pomidorowe dorzucamy do zupki.
  5. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok 5-7 min.
  6. Próbujemy zupki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ew.  mieszanką typu „kucharek” oraz pietruszką 🙂
  7. Przed podaniem na wierzchu zupy umieszczamy łyżeczkę śmietany oraz pietruszkę lub bazylię jako dekoracje.

zupa_pom3

  • Pysznie, a tak nawiasem też mam dzisiaj pomidorową i obowiązkowo z ryżem:)