Pod lupą: Kiwi

kiwi_1

KIWI- lekko włochaty owoc o wspaniałym smaku i pięknym przekroju. Narodziło się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywało się chińskim agrestem. Kiwi jest nie tylko bardzo smaczne ale także bardzo zdrowe! Jedzenie tego owocu jest bardzo wskazane.  Okazuje się, że jedzenie kiwi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wzmacnia układ krwionośny. kiwi_2

Kiwi jak większość owoców jest niskokaloryczne. Jedna sztuka zawiera jedynie 40-50 kcal (w zależności od wielkości). 100 g kiwi to około 60 kcal i aż 2 g błonnika. Dlatego właśnie kiwi  jest polecany osobom będącym na dietach odchudzających.  Nie wszyscy wiedzą, że z kiwi powinny zaprzyjaźnić się  osoby chore na cukrzycę (ale oczywiście  wszystko w rozsądnych ilościach ok. 200 g na dobę). Indeks glikemiczny (IG) kiwi = 50.  Kiwi pomoże także na zaparcia.  Owoc nie tylko zapobiega wystąpieniu problemów z wypróżnianiem, lecz także łagodzi te, które już się pojawiły. To jeszcze nie wszystko!  Okazuje się, że owoc kiwi to także  świetny kosmetyk. Zmieszany z wodą i alkoholem jest wspaniałym tonikiem dla skóry

kiwi_1

  • bardzo lubię kiwi, choć z zaskoczeniem stwierdziłam właśnie, ze dawno już go nie jadłam 😉