Łosoś w pomarańczowej marynacie z kaszą kus kus

los2

Bez wątpienia,  łosoś to król wśród wielu gatunków ryb, które trafiają na nasze stoły! Łosoś  to zdrowa i wartościowa ryba, która znakomicie nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia. Tym razem pomysł na łososia z piekarnika w pomarańczowej marynacie 🙂 Przepis na dwie porcje.los2los1

SKŁADNIKI

  • 2 filety z  łososia
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 szklanki kaszy kus kus (surowej)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ulubione warzywa ( u mnie pomidor i sałata lodowa)

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od marynaty. Wyciskamy sok z cytrusów. Do soku dodajemy miód, oliwę, szczyptę pieprzu, rozmaryn. Filety umieszczamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki następnie owijamy w folię aluminiową i w nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut. Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy upieczonego łososia, kaszę i ulubione warzywa.

Ja do tak przygotowanego  łososia podaję jogurtowy sos czosnkowy, ale to kwestia gustu – mi tak smakuje jeszcze bardziej 🙂 Przepis na sos czosnkowy znajdziesz tutaj