Malinowa Chmurka

malinowa01

Malinowa chmurka – przepis na to pyszne ciasto odkryłam niedawno.  Ciasto nie należy do najłatwiejszych ani do najlżejszych – zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że to porządna bomba kaloryczna. No i co? Nie dajmy się zwariować! Czasem można poszaleć!

malinowa00

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 10 dag cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag margaryny

BEZA:

  • 6 białek
  • 25 dag cukru
  • 10 dag płatków migdałowych

MASA ŚMIETANOWA:

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan-fiksu

GALARETKA:

  • 2 malinowe galaretki
  • 50 dag malin

POZOSTAŁE:

  • płatki migdałowe – do dekoracji

malinowa01

PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od ciasta. Żółtka ucieramy z żółtkami aż powstanie puch. Dodajemy stopniowo margarynę. Następnie dodajemy pomieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do dwóch blach o wymiarach 23×36  cm. Blachy wcześniej smarujemy margarynę i posypujemy kaszom manną.
  2. Beza : Białka ubijamy z cukrem. Wykładamy na  ciasto. Jedno posypujemy płatkami migdałów.
  3. Ciasta pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni następnie studzimy
  4. Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami.
  5. Galaretka: maliny rozgniatamy. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Schładzamy galaretkę gdy trochę wystygnie wkładamy maliny.  Dalej studzimy galaretki od czasu do czasu mieszając.
  6. Na ciasto bez migdałów układamy po kolei: 1/3 masy śmietanowej, tężejącą galaretkę, 1/3 masy śmietanowej, ciasto z migdałami, ostatnią cześć masy.
  7. Całość posypujemy płatkami migdałów

GOTOWE!