Tartaletki z owocami i galaretką

babeczkiowoce3

Tartaletki z owocami to nie tylko przyjemność dla naszych kubeczków smakowych ale także dla oczu.. Wyglądają pysznie i są pyszne 😉

babeczkiowoce babeczkiowoce4

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka

KREM

  • 2 opakowania proszku budyniowego z cukrem (np. waniliowego i śmietankowego)

INNE

  • Owoce
  • Jedno opakowanie galaretki owocowej

babeczkiowoce2

WYKONANIE

CIASTO

  1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem.
  2. Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść
  3. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
  4. Delikatnie podsypując stolnicę mąką.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 cm
  5.  Szklanką wykroić kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek.
  6. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek).
  7. Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.

KREM

  1. Przygotować budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepłym budyniem wypełnić babeczki.

CAŁOŚĆ

Krem układamy w babeczkach następnie układamy na nim owoce i zalewamy lekko tężejąca już galaretką.