Placuszki z cukinii i marchewki

cukinia1

Placuszki z cukinii i marchewki to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Placuszki są na pewno zdrowsze a przy tym smakują wyśmienicie. Przedstawiam swój ulubiony przepis na placuszki! Musice go wypróbować!

Placuszki można  podawać z gęstym jogurtem naturalnym lub z różnymi sosami np. pieczarkowym (przepis znajdziesz tutaj ) lub z dipem czosnkowym (przepis tutaj). Mi najbardziej smakują z sosem pieczarkowym.  😉 cukinia4

SKŁADNIKI

  • 1 duża cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • ok 150 g mąki pszennej lub razowej (ja używam razowej wychodzą pyszne)
  • 1/2 szkl  mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy:  sól, świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umytą cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinia może być w skórce ale ważne aby usunąć z niej nasiona.
  2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cukini
  3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, dodaj jajko oraz mleko. (możesz użyć miksera)
  4. Do mieszanki dodaj starte warzywa i dopraw przyprawami.
  5. Na patelni rozgrzej olej, (ja używam rzepakowego) smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor.  Podawaj z gęstym jogurtem lub ulubionymi sosami.