Bananowe ciasto z kaszy jaglanej

kaszjaglana_banan3

Ostatnio polubiłam ciasta z kaszy jaglanej.  Kasza jaglana z dodatkiem banana smakuje świetnie! Do tego to bardzo zdrowy i pyszny deserek. Może nie wygląda zbyt efektownie ale warto spróbować!  Przepis na foremkę 18×20 cm 🙂kaszjaglana_banan2

SKŁADNIKI

  • 370 g ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki surowej kaszy )
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego (można ominąć cukier jeżeli mamy bardzo dojrzałe banany wtedy one wystarczą jako słodzik 🙂 )
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego (ostudzonego)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

kaszjaglana_banan3

WYKONANIE

  1. Gotujemy kaszę jaglaną wg. przepisu na opakowaniu (ja polecam gotować ją nieco dłużej, aż będzie naprawdę miękka) WAŻNE! przed ugotowaniem płuczemy kaszę w zimnej wodzie
  2. Gdy kasza ostygnie, wszystkie składniki miksujemy ze sobą blenderem ok 3-4 minut (na jednolitą masę)
  3. Ciasto umieszczamy w formie i pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez 45 minut