Risotto z cukinią

cukininia_gulasz

Cukinie w kuchni najczęściej jadam w postaci placuszków, ostatnio aby przełamać tą placuszkowo-cukiniową rutynę cukinie połączyłam z marchewką i ryżem. Tak powstało bardzo pyszne i szybkie risotto z cukinią. 🙂

cukininia_gulasz2

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 kostka rosołowa
  • woreczek ryżu
  • 1/2 cebuli
  • łyżka masła/oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia

cukininia_gulasz4

WYKONANIE

  1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulkę podsmażamy na masełku lub oleju. Na lekko zrumienioną cebulkę wrzucamy obraną pokrojoną w kostkę cukinie podsmażamy minutkę.
  2. Dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę, Całość zalewamy dwiema szklankami wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Mieszamy delikatnie co jakiś czas aż do zagotowania wody.
  3. Gdy warzywka zaczną się gotować wsypujemy ryż i tak całość gotujemy ok 20 minut mieszając co chwilkę. W razie potrzeby dolewamy wodę.
  4. Doprawiamy danie solą, pieprzem i bazylią. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze dania można również papryką. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki i gotowe 🙂
  • Julia Laszuk

    Kocham takie risotta, a dodatek dyni to już strzał w dziesiątkę.:) Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    • o to na pewno wypróbuje wersję z dynią! Chętnie odwiedzę Twój blog 🙂