Uszka z mięsem z barszczem czerwonym tworzą duet idealny! Poniżej przepis na uszka, który praktykuje w swojej kuchni. Przepis na barszcz czerwony znajdziesz tutaj
SKŁADNIKI
CIASTO
- 40 dag mąki
- gorąca woda
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
FARSZ
- kapusta kiszona – 500 g
- pieczarki – 300 g
- cebula – 2 główki
- masło – 1/4 kostki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
WYKONANIE
CIASTO: Przyda się stolnica. 🙂 Rozsypujemy na stolnicę mąkę, następnie dolewamy do mąki stopniowo gorącą wodę. (tak aby połowa mąki została sucha). Do mieszanki dodajemy olej, żółtko i sól. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na ok 10 min.
FARSZ: siekamy cebulę w drobną kosteczkę i podsmażamy lekko na oleju. Do cebuli dodajemy mięso po chwili zalewamy je wodą a patelnie przykrywamy. Mięso dusimy często mieszając aż do momentu kiedy zmieni kolor. Zbędną wodę odlewamy a pozostałe mięso przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem
Urywamy ciasto po kawałeczku, następnie każdy kawałek wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Układamy farsz na kółkach i lepimy uszka 🙂 Na gotujący się wrzątek wrzucamy uszka i gotujemy ok. 5 minut.
Przepis na ok 70 uszek.