Uszka z mięsem – przepis podstawowy

uszka2

Uszka z mięsem z barszczem czerwonym tworzą duet idealny! Poniżej przepis na uszka, który praktykuje w swojej kuchni.   Przepis na barszcz czerwony znajdziesz tutajuszka2

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 40 dag mąki
  • gorąca woda
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • kapusta kiszona – 500 g
  • pieczarki – 300 g
  • cebula – 2 główki
  • masło – 1/4 kostki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

WYKONANIE

CIASTO: Przyda się stolnica. 🙂 Rozsypujemy na stolnicę mąkę,  następnie dolewamy do mąki stopniowo gorącą wodę. (tak aby połowa mąki została sucha). Do mieszanki dodajemy olej, żółtko i sól. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na ok 10 min.

FARSZ: siekamy cebulę w drobną kosteczkę i podsmażamy lekko na oleju. Do cebuli dodajemy mięso po chwili zalewamy je wodą a patelnie przykrywamy. Mięso dusimy często mieszając aż do momentu kiedy zmieni kolor. Zbędną wodę odlewamy a pozostałe mięso przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem

Urywamy ciasto po kawałeczku, następnie każdy kawałek wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Układamy farsz na kółkach i lepimy uszka 🙂 Na gotujący się wrzątek wrzucamy uszka i gotujemy ok. 5 minut.

Przepis na ok 70 uszek.

 

  • Ja jednak bardziej preferuje uszka z grzybami, ale moja rodzinka kocha te z mięsem, więc byliby nimi zachwyceni 🙂