Placki ziemniaczane z piekarnika

pl_ziem2

Placuszki ziemniaczane  – od zawsze je uwielbiałam! Niestety ostatnio, rzadko gościły w mojej kuchni ponieważ mimo wielu zalet kojarzyły mi się z wielką ilością tłuszczu, co jak wiadomo wiąże się później z niezbyt dobrym samopoczuciem. Znalazłam jednak alternatywę – placki ziemniaczane z piekarnika! Czas przyrządzania niestety troszkę się wydłuża ale myśl o tym, że nie ma w nich tłuszczu od razu mi to wynagradza. Do placuszków dorzuciłam troszkę marchewki, jednak nie za dużo aby nie były zbyt słodkie. Polecam do placuszków sos pieczarkowy. Przepis na sos – tutaj

pl_ziem2

SKŁADNIKI

  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

WYKONANIE

  1. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy a następnie trzemy na tarce. Najlepiej na małych oczkach.
  2. Całość mieszamy ze sobą dodajemy jajko, mąkę sól i pieprz i ponownie mieszamy.
  3. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Formujemy  placuszki  (nie zbyt grube) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  • Podkradam przepis bo wyglądają smacznie! 🙂

    • Pinchofkitchen

      Bardzo dobrze! 🙂

  • Cześć 🙂 Dzięki za przepis! Właśnie też lubię placki ziemniaczane, ale duża ilość oleju mnie często zniechęca. A jak myślisz, czy takie z piekarnika będą w porządku, jeśli się je odgrzeje na drugi dzień w mikrofali? Potrzebuję nowych pomysłów na obiady do pracy 😉

    • dorota

      tak są jak najbardziej w porządku! Sama nie mam dużo czasu i często gotuję coś na dwa dni i zabieram do pracy 🙂

    • Jak najbardziej! Sama nie mam za dużo czasu i często gotuję na dwa dni i zabieram do pracy, placki też zabrałam 🙂