Sos pomidorowy

sospom

SKŁADNIKI

  • 1,5 litra wody
  • ćwiartka kurczaka
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
  • puszka/kartonik krojonych pomidorów
  • 200 – 250 ml śmietany 18% lub jogurtu.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki mąki
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • zielona pietruszka (najlepiej świeża)sospom2

WYKONANIE

  1. Mięso płuczemy a następnie zalewamy w garnku wodą
  2. Dodajemy pokrojoną na kawałki włoszczyznę.  Dodajemy trochę soli. Czekamy aż do zagotowania i gotujemy ok 15 min.
  3. Pomidory z puszki blendujemy. Zmiksowane pomidorowe dorzucamy do sosu.
  4. Wyjmujemy kurczaka a do sosu dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok 10 min.
  5. W kubku rozpuszczamy mąkę  z zimą wodą a następnie dolewamy tą mieszankę do garnka z sosem. Gotujemy jeszcze ok 5 min.
  6. Próbujemy sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ew.  mieszanką typu „kucharek” oraz pietruszką)
  7. Odstawiamy garnek z ognia na kilka minut aby sosik jeszcze bardziej zgęstniał.