Gołąbki w sosie pomidorowym (z gotowanego mięsa)

golqbk3

UWIELBIAM! Ze wszystkich gołąbków jakie kiedykolwiek jadłam, te robione w domu (koniecznie z gotowanego zmielonego mięsa) są najlepsze! Idealnie smakują w połączeniu z sosem pomidorowy. Przepis na sos pomidorowy tutaj.

SKŁADNIKI

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • ok 600 g gotowanego mięsa  (wołowe + wieprzowe mix)
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • główka kapusty

golqbk2

WYKONANIE

  1. Mięso gotujemy jak na rosół ok 1h. Następnie mielimy.
  2. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  3. W większym garnku mieszamy ryż z mięsem, doprawiamy pieprzem, solą i papryką
  4. W większym garnku gotujemy wodę i umieszczamy w nim główkę kapusty ( z wyciętym wcześniej głębiem)
  5. Gdy liście zaczynają odchodzić ściągamy je a główkę kapusty dalej gotujemy aż kolejna warstwa liści zacznie powoli odchodzić (i tak w kółko)
  6. Z obgotowanych liści kapusty odcinamy wystający twardszy element liścia.
  7. Na liść kładziemy farsz, formujemy i zawijamy gołąbka
  8. Gołąbka gotujemy na parze ok. 30 minut
  9. Podajemy z sosem pomidorowym

golqbki1

  • Zakochana babeczka

    Domowe gołąbki najlepsze! Pysznie smakują i dokładnie wiadomo co się w nich znajduje 🙂

  • Uwielbiam gołąbki w sosie pomidorowym! Najlepsze robiła moja babcia i odkąd jej z nami nie ma, to już nigdy tak dobrych nie jadłam :/

    • Ciężko podrobić smaki z dzieciństwa.. ale pamiętaj trening czyni mistrza 🙂

  • Renata

    Pycha!