Bigos z białej i kiszonej kapusty

bigos1

   SKŁADNIKI

  • Jedna średniej wielkości kapusta
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 kiełbaski np. śląskie
  • 400 g gotowanego boczku
  • duża cebula
  • troszkę oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do bigosu

bigos3bigos5

WYKONANIE

  1. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aby się zrumieniła. Do cebuli dorzucamy pokrojone w kostki kiełbaski i boczek. Wszystko chwilkę pieczemy aby się zrumieniło.
  2. Kapustę siekamy na drobno i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy wodą i gotujemy co jakiś czas mieszając ok 30 min.
  3. Z woreczka z kiszoną kapustą odlewamy wodę wyciskamy kapustkę i dorzucamy do garnka w którym gotujemy białą kapustkę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 min.
  4. Do garnka z kapustą dorzucamy usmażone wcześniej kiełbaski i boczek wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 min.
  5. W szklance mieszamy mąkę z zimną wodą a następnie dolewamy mieszankę powoli do garnka mieszając bigos. Gotujemy ok 5 min.
  6. Doprawiamy bigos przyprawą do bigosu, pieprzem i solą. Możemy też dosypać łyżeczkę słodkiej papryki.
  7. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze ok 10 minut.

Jak wiadomo bigos najlepiej smakuje na następny dzień albo minimum kilka godzin od ugotowania.

Smacznego 🙂

bigos2bigos4