Ciasto grysikowe (czeskie)

grysikowe2

Dzisiaj na blogu ciasto grysikowe,  przez niektórych nazywane ciastem ” czeskim”. Smacznego! 🙂

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3,5 łyżki gęstej śmietany 18%

MASA

  • 8 łyżeczek grysiku
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 30 dkg. margaryny
  • 20 dkg  cukru

grysikowe1

WYKONANIE

CIASTO

Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy a następnie dzielimy na trzy części i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15 – 20 minut

MASA

Grysik gotujemy na mleku a następnie odkładamy do wystygnięcia. Do chłodnego grysiku dodajemy pozostałe składniki i ucieramy mikserem aż do połączenia. Przekładamy ciasto masą. Wierzch ciasta możemy polać ulubioną polewą np. czekoladową i posypać wiórkami kokosa. grysikowe3

  • Bardzo lubię tego typu ciasta! Super <3

  • Pierwszy raz słyszę o takim cieście.

    • U mnie w domu od kiedy pamiętam było robione, szczególnie w okresie świąt 🙂

  • Jeszcze takiego nie jadłam… Prezentuje się bardzo smacznie! 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    super ciacho 🙂 w sam raz na rodzinne imprezy 🙂

  • Moja rodzinka byłaby zachwycona takim ciachem na niedzielę 🙂

  • Wygląda smacznie i wydaje się być proste, oby mi wyszło bo slinka mi cieknie

  • Grysik sam w sobie bardzo lubię, więc może i ciasto grysikowe by mi posmakowało 🙂