Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą i grzybami

kapusn1

Przyjęło się, że kapuśniaczki z kapustą i grzybami goszczą w kuchni najczęściej w okresie świąt bożego narodzenia. Ja uważam, że zawsze jest na nie odpowiednia pora! Przepis na ok. 30 sztuk.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 g stopionego masła

FARSZ:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko (do posmarowania)
  • czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)

kapusn2

1.Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
2.Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
3.Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie.
przepis znalazłam na przyslijprzepis.pl  😉
  • Ja też uważam, że na takie kapuśniaczki pora jest zawsze 🙂 Pychota 🙂

  • A dla nie to zupełna nowość, ale fajna zakąska do barszczu. Nie tylko na święta!

    • O to cieszę się, że mogłam pokazać Ci coś nowego 😉 gorąco polecam!

  • Dawno takich nie jadłam, a domowych nigdy!

  • Również uważam, że zawsze jest na nie dobra pora 😀 Wyglądają bardzo smacznie 🙂

  • Oooo, i pojawiły się mniej słodkie przepisy 😀

  • Apetyczne kąski, aż chciałoby się sięgnąć:)