Kakaowe pierniczki świąteczne!

pierniczki3

Święta tuż, tuż dlatego warto pomyśleć o pierniczkach szczególnie, że pierniczki można zrobić nawet z trzy tygodnie wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniczku. pierniczki0pierniczki8pierniczki

 

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg miodu
  • ¾ szklanki cukru kryształu.
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczka sody
  • ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao (opcjonalnie więcej)
  • 125 g margaryny (1/2 kostki Margaryny)

LIKIER

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

WYKONANIE

CIASTO

  1. Miód, margarynę, jajko i cukier utrzeć w misce
  2. Mąkę, sodę ,kakao, przyprawę do piernika wymieszaj na desce dodawaj mieszankę z pkt 1 i zagniataj aż wyjdzie ciasto
  3. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (można nawet 2 dni wcześniej)
  4. Ciasto rozwałkować do grubości ok ½ cm
  5. Wycina c pierniczki – niech fantazja Cię poniesie ;p
  6. Piec ok 15-20 min w temp. 160 st

LUKIER

  1. Białko ubić na pianę
  2. Dodać cukier puder i wymieszać
  3. Nałożyć na upieczone, ostygnięte pierniczki

UWAGA: Jeżeli zrobią się twarde to schować do pojemniczka z  kawałkiem jabłka. 🙂

Jeżeli chcecie pokolorować lukier możecie skorzystać z barwników spożywczych – niewielka kropelka barwnika wystarczy aby pokolorować lukier 🙂 Ja najbardziej jednak lubię białą wersję.

  • Ale piękne! Muszę też się wziąć za pierniczki 🙂

  • Biała wersja zdecydowanie ma w sobie to coś!

  • Fabryka Pomysłów

    urocze pierniczki! 🙂

  • Wyglądają cudnie! Ja jeszcze jestem przed pieczeniem pierniczków 🙂

  • Przeurocze <3 Ja też już pierwsze pierniczki w tym roku upiekłam. Im bliżej świąt, tym będzie ich zdecydowanie więcej 🙂

  • Dla mnie jeszcze za wcześnie na pierniczki. Muszę zapytać rodziny, czy zrobić już ciasto. Ja będę robiła z mąki kasztanowej na tzw. ostatnią chwilę.

  • Ja właśnie w ten weekend planuję robić pierniczki, mam stary śląski przepis, wymagający, ale wychodzą rewelacyjne! 🙂

  • Moja córa nie lubi pierniczków…ciekawe czy się przekona 🙂