Uszka z kapustami i grzybami

uszka3

Uszka z kapustą i grzybami to praktycznie obowiązek na wigilijnym stole.  Z barszczem czerwonym smakują najlepiej! Poniżej przepis na uszka, który praktykuje w swojej kuchni.   Przepis na barszcz czerwony znajdziesz tutaj uszka3

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 40 dag mąki
  • gorąca woda
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • kapusta kiszona – 500 g
  • pieczarki – 300 g
  • cebula – 2 główki
  • masło – 1/4 kostki
  • pieprz i sól

WYKONANIE

CIASTO: Przyda się stolnica. 🙂 Rozsypujemy na stolnicę mąkę,  następnie dolewamy do mąki stopniowo gorącą wodę. (tak aby połowa mąki została sucha). Do mieszanki dodajemy olej, żółtko i sól. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na ok 10 min.

FARSZ: Kapustę kiszoną obgotowujemy przez ok. 30 minut. Odcedzam i odstawiamy na chwilę aby ostygła Następnie wyciśniętą w dłoniach kapustę kroimy na desce w małe kawałki.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na maśle. Do cebuli dorzucamy posiekane wcześniej pieczarki i wszystko razem dusimy ok 10-15 min. Do pieczarek dodajemy posiekaną kapustę i smażymy całość często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Urywamy ciasto po kawałeczku, następnie każdy kawałek wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Układamy farsz na kółkach i lepimy uszka. Na gotujący się wrzątek wrzucamy uszka i gotujemy ok. 5 minut.

Przepis na ok 60-70 uszek.

  • Zgadzam się, że uszka z kapustą i grzybami obowiązkowo musza być na stole wigilijnym 🙂 Twoje wyglądają pysznie!

  • Chociaż wolę uszka z mięsnym farszem, to wiadomo, że na święta tradycyjne z kapustą i grzybami muszą być 🙂

  • Mniami 🙂 uwielbiam

  • U mnie na wigilijnym stole są zawsze uszka z grzybami, ale bez kapusty. Te z kapustą i grzybami jemy na drugi dzień, czyli w pierwszy dzień Świąt. Niemniej jednak obie wersje uwielbiam, a uszka zrobione w domu to raj dla podniebienia 🙂