Barszcz czerwony – przepis podstawowy

barszczerwony

Wigilia tuż tuż, a jak wigilia to przydałby się także barszczyk. Poniżej prosty przepis na barszcz czerwony a którego korzystam 🙂 barszczerwony

SKŁADNIKI

  • 4 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 malutki por
  • 1 liść laurowy
  • grzybowa woda pozostała z moczenia grzybów suszonych

Przygotowanie:

  1. Z marchewki, pietruszki i pora gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dorzucamy obrane pokrojone w plasterki buraki. Gotujemy przez ok .10 minut.
  2. Dorzucamy do barszczyku dwa pokrojone na plasterki ząbki czosnku i 2 łyżeczki octu. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut
  3. Dorzucamy do barszczu liść laurowy, sprawdzamy jego smak i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze przez ok 5 min.
  4. Przelewamy barszcz przez sitko do drugiego garnku. Na sitku zostają nam pokrojone warzywa a w drugim garnku czysty barszczyk 🙂

P.S Jeżeli gotujemy właśnie zupę grzybową z szuszonych grzybów dobrze jest do bulionu warzywnego dolać troszkę (ok, 1/2 szklanki) wody grzybowej (czyli wody w której moczył się grzyby suszone zanim zrobiliśmy z nich zupę grzybową:) )   – wtedy barszczyk nabiera jeszcze lepszego smaku.

  • U mnie w domu nigdy na wigilię barszczu nie było i pewnie nigdy nie będzie 😀 ale z chęcią zrobię barszczyk kiedyś na obiadek 🙂

  • U nas na Wigilię jest zawsze barszcz, ale grzybowy – ten smak mamy okazję poczuć tylko raz w roku w święta 🙂

  • Taki barszcz jest najlepszy! 🙂