Kruche ciasteczka

krucheciasteczka4

Święta tuż, tuż dzisiaj na blogu sprawdzony przepis na kruche ciasteczka – możesz z ciasta wyciąć co zechcesz, ozdobić ciasteczka lukrem, czekoladową polewą lub jeść je po prostu – bez dodatków. Takie ciasteczka i ciepłe kakao to idealny duet na zimowe wieczory!

krucheciasteczka

SKŁADNIKI

  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g lub więcej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

krucheciasteczka3

WYKONANIE

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt waniliowy,wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Wsypać suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, delikatnym ruchem. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie by je rozwałkować, dosypać trochę mąki.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.
  5. Wyjąc ciasto,posypać delikatnie mąką, rozwałkować ją na grubość ok pół cm.
  6. Wycinać za pomocą w foremek do ciasteczek  i układać je w odstępach na blachach.
  7. Piec w 175 stopniach przez 8-12 min. w zależności wielkości ciasteczek (i piekarnika), do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach.
  8. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia, a następnie dowolnie oblewać lukrem i ozdabiać.

krucheciasteczka6krucheciasteczka2

 

  • Idealne na Święta! Schrupałabym takie ciacho i to w sumie niejedno 🙂

  • Smak mojego dzieciństwa, moja babcia często takie robiła 🙂

  • Poproszę od razu kilka 😉 Pięknie się prezentują!