Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi2

Święta coraz bliżej! Czas rodzinnych spotkań i.. maaaasy jedzenia. A wy wiecie już co przygotujecie w te święta? W większości polskich domów na stołach na pewno będzie można spotkać pierogi z kapustą i grzybami.Poniżej sprawdzony przepis 🙂

pierogi

 

SKŁADNIKI

CIASTO NA PIEROGI (40 szt)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

FARSZ 

    • 350 g. kwaszonej kapusty
    • 20 g.  suszonych grzybów
    • 2 cebule
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 3 łyżki oleju

pierogi0

WYKONANIE

CIASTO NA PIEROGI

Mąkę mieszamy w misce z solą, następnie dolewamy wodę i całość mieszamy dużą drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą ugniatamy ciasto rękoma a następnie wałkujemy. Ciasto powinno być cienkie:) . Za pomocą szklanki z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Do środka wkładamy farsz i formujemy pierogi. Polecam zakup foremki do pierogów – ułatwia pracę.

FARSZ

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 30 minut.  Następnie gotujemy je przez 20 minut (w tej samej wodzie). Kapustę wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, gotujemy przez chwilkę (ok.10 minut) W rondelku smażymy cebulę na oleju, kiedy się zarumieni umieszczamy na niej kapustę i ugotowane grzyby. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. Całość dusimy do momentu kiedy kapusta nie stanie się miękka.

GOTOWANIE

Gotowe pierogi wrzucamy do zagotowanej osolonej wody. Do wody warto dodać łyżkę oleju – dzięki temu pierogi nie zlepią się ze sobą.Kiedy pierogi wypłyną do góry gotujemy je przez 4 minuty.

  • Uwielbiam takie pierogi 🙂

  • Uwielbiam pierogi <3 Na moje nieszczęście 😉 strasznie w boczki idą 😛

  • Uwielbiam pierogi, a te baaaardzo kojarzą mi sie ze świętami, bo robimy je co roku! 😉

  • kojarzą mi się zawsze z Bożym Narodzeniem, ale uwielbiam je cały rok 🙂

  • A ja uwielbiam takie pierogi ale na Święta nigdy ich u mnie nie ma… Będę to chyba musiała zmienić 😉

  • A ja, choć ogólnie lubię pierogi, to tych z kapustą i grzybami nie tykam 😉

  • Pierogi z kapustą i grzybami muszą być 🙂 Ojejku, jak ja pomyślę, to tej górze jedzenia w Święta to już mnie brzuszek zaczyna boleć 🙂 ale dam radę ;)))

  • Zastanawiam się, czy chce mi się robić farsz w tym roku. Rodzina sobie w sklepie kupi. Ja dla powiedzmy 5 bezglutenowych robić farsz, chyba mi się nie chce.

  • Pierogi, barszcz i ciasta to jedyne co mogę zjeść na Wigilii;)

  • Nie robiliśmy z kapustą i grzybami, dzieciaki jakoś nie przepadają. Postawiliśmy na pierogi…na słodko. I to byl strzał w dziesiątkę. Wyszły super i to w wersji bez glutenu

  • Niby zjadłam w te święta masę pierogów, ale już za nimi tęsknię i chyba przygotuję jeszcze na sylwestra 😀