Tort strataciella

tort_stra2

Bardzo czasochłonny torcik ale zapewniam, że jest tego wart! poniżej przepis 🙂

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka oleju

KREM STRACIATELLA

  • 1 kg sera (gotowa mieszanka do sernika)
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać więcej)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dkg margaryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier wanilinowy
  • 8 kostek gorzkiej czekolady ( lub mix gorzkiej i mlecznej)
  • 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego

GALARETKA ANANASOWA

  • 2 cytrynowe galaretki
  • 1 puszka ananasa w syropie

KREM CAPPUCCINO

  • 330 ml śmetany 36 %
  • 2 małe śmietany fixy
  • 4 łyżeczki cappuccino w proszku (waniliowe)
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

tort_stra

WYKONANIE

BISZKOPT

Białko ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować co całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno po jednym żółtku, później olej. Mąkę przesiać przez sito i razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Masę przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto powinno odchodzić od formy.

KREM STRACIATELLA

Czekoladę zetrzeć na tarce (duże oczka). Żelatynę zalać 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawić na 5 minut następnie zalać wrzącym mlekiem i dokładnie rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, cały czas ucierając dodawać partiami ser. Na koniec wlać żelatynę i wsypać czekoladę. Całość dokładnie zmiksować. Masę włożyć do lodówki do momentu stężenia.

GALARETKA

Galaretki rozpuścić z 2 szklankami gorącej wody. Ananasa pokroić i wsypać na masę serową. Syrop z puszki należy uzupełnić szklanką wody i wlać do rozpuszczonej galaretki. gdy ostygnie, tężejącą umieścić na ananasie.

KREM CAPPUCCINO

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, fixy, na koniec cappuccino. Całość rozmieszać i rozsmarować na galarecie. Udekorować dowolną posypką lub kakao.

 

  • Nie mam wątpliwości, że taki torcik warto zrobić 🙂 Wygląda bardzo smacznie!

  • Dzisiaj się zabieram za przygotowanie również czasochłonnego torciku na sylwestra 😉 Na ten pewnie też znajdzie się jeszcze okazja 😀

  • Gdyby nie poświąteczne przejedzenie zaczęłabym robić. Noc dzisiaj taka długa.

  • Idealna sylwestrowo-noworoczna propozycja 🙂

  • Jak długo mniej więcej trzeba go robić, bo chętnie bym spróbowała? Ostatnio robiłam sernik trzy godziny, ale bym najlepszy jaki jadłam, więc czasem ten długi czas jest potrzebny 😉

  • O mateczko! Taki torcik bym zjadła i to ze smakiem <3