Kasza jęczmienna z pieczarkami

pieczarkiikasza

Kolejna propozycja szybkiego i pysznego dania, które idealnie nadaje się na kolację i do pudełeczka do pracy, czyli tak jak lubię najbardziej. 🙂

SKŁADNIKI

  • 10 pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz, koperek, słodka papryka
  • masło do smażenia
  • kostka bulionu warzywnego

pieczarkiikasza3

WYKONANIE

  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na masełku.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebulki, smażymy chwilę dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  3. Do pieczarek dolewamy ok 2-3 szklanek wody i kostkę wywaru warzywnego, czekamy aż wszystko się zagotuje.
  4. Do gotujących się pieczarek wrzucamy wcześniej opłukaną kaszę jęczmienną i co jakiś czas mieszając gotujemy całość ok. 20 minut
  5. Doprawiamy wg uznania, możemy dorzucić koperek, słodką paprykę gotujemy jeszcze 2 minutki i odstawiamy garnek pod przykryciem na ok 10 min.

pieczarkiikasza2