Jajka ala szakszuka, czyli jajka w pomidorach

szesz2

Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? Spróbuj jajek ala szakszuka z  pomidorami! Szakszuka to jajka na pomidorach, danie jest w przygotowaniu prawie tak szybkie jak jajecznica a smak pozytywnie Cie zaskoczy!  Oryginalny przepis na szakszukę jest nieco inny Jajka nie powinny się do końca ściąć. Aby uzyskać oryginalną szakszuke należy po prostu szybciej zdjąć rondelek z ognia. Ja jednak wolę wersję z bardziej ściętymi jajkami.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • jedna mała lub 1/2 dużej cebuli – pokrojonej w kostkę,
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • słodka  papryka, sól, pieprz,
  • olej z pestek winogron do smażenia.

szesz

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia.
  2.  Dodać  dodać  pokrojone w kostkę pomidory i podsmażać ok 3-4 min
  3.  Na pomidory wbić trzy jajka.
  4. Posypać jajka przyprawami.
  5. Przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż jajka się zetną

szesz3szesz1

 

 

  • Narobiłaś mi apetytu! 🙂

  • Od kiedy spróbowałam szakszuki muszę ją robić co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Uwielbiam ten smak!