Racuchy na mące ryżowej

racuchy-maka-ryzowa

Bardzo delikatne, pyszne i szybkie w przygotowaniu. W tym przepisie zamiast mleka używamy jogurtu naturalnego, zamiast mąki pszennej ryżową a z białek ubijamy puszystą pianę.  To wszystko sprawia, że placuszki są naprawdę pyszne!

racuchy-maka-ryzowa3

SKŁADNIKI (ok 10 szt)

  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 250 g naturalnego jogurtu
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

racuchy-maka-ryzowa2

WYKONANIE

  1. Do jogurtu dodajemy cukier, żółtko, przesianą przez sito mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy
  2. Białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do ciasta naleśnikowego i całość mieszamy delikatnie łyżką
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wlewamy małe porcje ciasta na nich umieszczamy plasterek jabłka i polewamy drugą łyżką ciasta
  4. Racuchy pieczemy z obu stron
  5. Podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą

racuchy-maka-ryzowa4

  • Kulinarne Wyskoki

    Świetny przepis, można się przenieść o czasów dzieciństwa 🙂

  • Pyszne na obiad! U mnie na pewno na jednym by się nie skończyło 🙂

  • Wyglądają bardzo smacznie! Chętnie zjadłabym talerz takich racuchów z dodatkiem konfitury 🙂

  • Ciekawa propozycja zamiany mąki pszennej. Apetycznie się prezentują:)

  • Racuchy to jedna z niewielu potraw, które rewelacyjnie mi wychodzą 🙂

  • robimy, bo są bezglutenowe, a tylko takie przechodzą u nas w domu 🙂