Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem, pieczarkami i serem

r5

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

r3

WYKONANIE

  1. Cebule kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Razem z cebulą dusimy na łyżce masła. Odparowujemy z nadmiaru płynu, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Filet z kurczaka cienko kroimy na plastry.
  3. Ciasto rozwijamy ,oprószmy przyprawą do kurczaka ,układamy mięso na całej długości (zostawiamy 2 cm wolnego miejsca przy krótszym boku ciasta). Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka.
  4. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.Połową ilości sera posypujemy mięso.
  5. Na ser wykładamy podsmażone pieczarki.Na pieczarki wysypujemy resztę sera. Zwijamy roladę (od krótkiego boku) i przekładamy do keksówki.
  6. Roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z sosem czosnkowym.

r6r5

  • Ale fajne roladki! Czuję, że były pyszne 🙂 Chętnie zabrałabym takie na obiad do pracy 😉

  • Jak z serem, to coś dla mnie 🙂

  • Kusząco wygląda, bardzo:)